Hvis du bor i en moderne bygning – med elevator, så ved du, at børn under 14 år ikke må bruge elevatoren alene. Det er i hvert fald den anbefaling, der skiltes – diskret – med inde i elevatoren. Og ja, det kan være ret ubehageligt at blive fanget i en situation, hvor elevatoren pludseligt går i stå – imellem to etager. Du kan blive grebet af panik. Du kan få besvær med åndedrættet. Sædvanligvis er der ikke nogen fare for dit liv, hvis det sker. Og ret hurtigt kan elevatoren få dig op på tredje sal, hvor du bor.
Sikkerheden
Men hvordan, tror du, at alle de mennesker, der arbejder på byggepladser, har det, når de bruger den byggeelevator, som entreprenørfirmaet har sat op? Har de ikke en frygt for, at netop denne elevator kan gå i stå? Det vil jeg tro. Men indtil videre – heldigvis – så har jeg ikke hørt om, at det er sket. Nu ved jeg så, at mange af de der byggehejs, som mange entreprenører anvender, har sådan nogle sikkerhedsventiler. Fx så går de ikke i stå, hvis der kommer strømafbrydelse. De har sådan en indbygget mekanisme, der sikrer, at de har et batteri, som de kan trække på, når strømmen går. Lidt ligesom en UPS til din PC, hvis jeg må sige det på den måde. Der er altså en sikkerhedsforanstaltning indbygget i de industrihejs, som bruges på byggepladserne i dag. Og hvorfor er der det? Svaret giver sig selv, ikke? Det handler om sikkerhed. Byggepladser er farlige arbejdspladser. Arbejdsskader skal undgås. Ingen vil lide under en arbejdsulykke. Hverken offeret eller arbejdsgiveren.
Så tro ikke, at entreprenørerne bare sørger for, at håndværkerne får gode arbejdsbetingelser. Nej, de gør det også af økonomiske grunde. En arbejdsskadeerstatning kan blive rigtig dyr. Så sikkerheden er en prioritet, som alle seriøse entreprenører vægter meget højt. Derfor lejer de sikre hejs.
Materiel skal også løftes
Arkitekterne og deres team har afleveret alle tegningerne. De tekniske. De kunstneriske. De alternative. De kan holde fri nu. Nu skal I til at få lagt en plan over, hvordan I skal gribe selve byggeriet af komplekset an. Det er kæmpestort. Og der er mange opgaver, som skal udføres samtidigt. Ok, det her med at få støbt selve fundamentet kan ske sådan i etaper. Men når først det er gjort, så skal det til at gå tjept. Der vil være sektioner, hvor I skal helt op i 11. sals højde. Andre sektioner kalder kun på syv etager.
Det vil derfor være ret smart af jer, hvis I kan få lavet en plan – i det mindste på tegningerne – over, hvor I skal placere de forskellige byggehejs, som I vil få brug for. Ja, I ved, at I får brug for forskellige byggepladselevatorer. I vil også få brug for at leje ekstra materialehejs. Ja, der vil naturligvis også blive brug for deciderede personførende hejs, så håndværkerne kan komme helt op.
Ingeniørerne…
Det, der bare irriterer lige nu, er, at I ikke kan blive enige. Den erfarne ingeniør har en idé om at hejsene skal spredes ud over hele byggepladsen. Den lidt yngre ingeniør taler for, at de skal samles i grupper og så flyttes, alt efter hvordan byggeriet skrider frem. Lidt ulogisk. Men diskussionen er uundgåelig. Og den er da også en del af jeres personalepolitik: Alle skal høres. Det er helt hen i vejret. Hvorfor skal du spilde din tid på at høre vrøvlede argumenter, når du ved, at du nemt kan finde den rigtige hejsløsning? Du rejser dig derfor fra mødet. Går ind på kontoret. Ringer op til firmaet, der lejer hejs til jer, og beder dem om deres mening og forslag. Du får at vide, at du får et forslag allerede i morgen. De henviste digså til at læse denne artikel.