Vores emballage ændrer sig

Red jorden med miljøvenlige løsninger

De fleste danskere har i løbet af de sidste par uger fået tudet ørerne fulde af, at nu skal vi sørme også til at sortere tøj, der skal smides væk. Noget af tøjet skal i bunker, hvor der genbrug er muligt. Andet tøj skal gives væk til velgørende organisationer, der kan bruge tøjet i deres arbejde. Andet igen skal destrueres – dvs. brandes. Det er for dårligt til at kunne blive genbrugt, det er for dårligt til at andre mennesker skal gå i det. Sig mig lige en gang: Er det ikke for dårligt? Vi skal sortere vores emballage. Finder vi poser af genbrugsplast, så beholder vi dem, og bruger dem igen og igen. Vi tør næsten ikke gå ned til boghandleren for at købe en rulle gavepapir, fordi vi er usikre på, om det er miljømæssigt korrekt.

Vi SKAL gøre noget

Jeg kunne blive ved med at skrive om, hvad vi ikke gør, fordi vi ikke vil stemples som uansvarlige. Jeg kunne også skrive stolpe op og stolpe ned om, hvad vi gør, for at få de andre til at tro, at vi er bevidste om alt det her med miljø, klimaforandring og de nye udfordringer, som vi mødes med. Jo, det er rigtigt nok: Vi skal passe på med at overforbruge. Vi skal passe på med at få vores affald sorteret ned i de korrekte bøtter. Men der er altså en grænse for, hvor lang tid, det skal tage os – og der er især også en grænse for, hvor meget skabsplads de enkelte affaldsbøtter må optage i det lille køkken i lejligheden.

Bæredygtig indpakning og emballage

Vi har allerede brugt ret lang tid på at lære at sortere rundt i den miljøvenlige og bæredygtige emballage, som vi får ind med posten eller indkøbene hver eneste dag. Nu vil de altså også have, at vi sorterer vores tøj. Sig mig lige: Hvilken farve skal tekstilaffaldsbøtterne have? Orange? Lilla? Ja, jeg kunne godt lide at vide det. Vi kan jo få de der nuancebriller, så hvis det skal være lilla affaldsbøtter til tekstilerne, så kan jeg sortere dem lige fra dyb purple via almindelig lilla til lys pink – og dermed give mig selv nogle retningslinjer, som jeg kan finde ud af at følge.

Næh, jeg skal ikke brokke mig. Men det gør jeg altså alligevel. Jeg er så irriteret over at skulle følge forskellige anvisninger og regler for, hvordan jeg skal håndtere mit affald. Jeg får gode råd og anvisninger. Men hvis jeg så finder ud af, at tøj, der ligger i den lilla affaldsbøtte alligevel bliver blandet sammen med tøj i den pink bøtte, så kan jeg ikke se grunden til, at jeg skal sortere affaldet. Så kan jeg lige så godt spare min energi og putte alt tøjet i den samme affaldsbøtte.

Skal jeg lade være med at brokke mig? Ja, det kunne godt være, at du har ret i, at jeg lukker en del skidt ud. Så jeg brokker mig ikke mere. Jeg finder mig i situationen: Sørger for at mine varer bliver pakket ind i miljøvenlig emballage, genbruger det meste, og beder mine naboer og genboer om at gøre det samme.

Bobleplasten

Det er utroligt, hvor hurtigt tiden går. Her for en uge siden var du på Kreta, sammen med din familie. I næste uge skal I til høstfest hos din bror. Han er lidt i god tid med det der høst. Og hvad høster han egentlig? Han bor jo ikke på landet, sådan som du gør. Ved han i det hele taget, hvad en høstfest er? Altså ud over at den er grunden til at fødselsraten stiger gevaldigt i juni måned – år efter år!

Du har sådan set ikke tænkt dig at belære din bror om, hvad betydningen og meningen med en høstfest var – og er. Du vil gerne deltage i hans fest. Du vil gerne være med til at gøre ham glad for, at han endelig har taget sig sammen til at lade sig fejre. Fødselsdag. Lige præcist den dag hvor høstfesterne begyndte at blive holdt. Der var nemlig nogle steder, hvor høstfesten begyndte tidligt. Andre steder måtte man vente et par uger mere. Men, du skal til høstfest hos din bror. Derfor skal du ud og købe en god gave til ham. Den skal pakkes fint ind i paprør eller bobleplast – se her. Fordi du ved, at det vil være de eneste former for emballage, der vil kunne holde sammen på den fine gave, du giver ham. Jamen, hvad er det da for en gave, han skal have?

Det er lige præcist det, du også selv har gået og funderet over – i dagevis. Hvad skal du give din bror i fødselsdagsgave?

En god gave skal pakkes rigtigt

Du er nået frem til at han skal have en model. Altså ikke sådan en mannequin. Men et modelskib. Et af dem, du kan købe nede i legetøjsbutikken. Et af dem, som din bror bliver nødt til at bruge titusindvis af timer på at samle og få søsat. Og ja, det skal selvfølgelig være den miljørigtige model, han skal have: Den der ikke har brug for lim. Den der ikke skal males efter med akrylmaling. Nej, det skal være den, der bare kan lægges i en pose af genbrugsplast, når den er færdig, transporteres ned til kysten og så søsættes, uden at du bekymrer dig over volumenet af pap eller papir. Det hele – emballagen, bobleplasten, poserne osv. skal bare kunne smides til genbrug. Uden at du får dårlig samvittighed over, at du rent faktisk genbruger meget af den miljøvenlige emballage, som du alligevel får ind i dit hjem – hver dag. Dag ud og dag ind. Året rundt.

Året rundt? Jo, der er en enkelt dag (aften) hvor du absolut ikke har noget imod at tage imod din families og dine gæsters små og store gaver. Juleaften. Naturligvis. Denne aften er måske den eneste dags aften, hvor du simpelthen ikke gider at tænke på emballage, miljø og klimavenlighed. Du ved, at alle i familien har gjort sit bedste for at anvende gavepapir, der er miljøvenligt fremstillet, gavebånd, der består af naturmaterialer og paprør, som alle kan se, er genbrugte køkkenrulle-ruller. Har du noget imod det? Overhovedet ikke. Det gør faktisk julen hyggeligere at tænke på.

Scroll to Top